« Terug

De Zeeuwse route naar een Circulaire Economie

de zeeuwse route naar een circulaire economie.JPG16 jan

Switch en Het Groene Brein Roots organiseren in samenwerking met Scalda en Nederland Circulair! een bijeenkomst gericht op de transitie naar de Nieuwe Circulaire Economie op donderdag 19 januari om 15.00 uur in Scalda (ZEP gebouw) te Middelburg.

Kan jij van dit vliegtuig iets anders maken? Kijk naar deze video om je te laten verrassen.

In deze eerste bijeenkomst in het nieuwe jaar, zal voortgeborduurd worden op de inspiratiesessies die Thomas Rau vorige maand gaf in Zeeland. In zijn verschillende presentaties riep Thomas Rau de overheid op om de rol van rentmeester te nemen. De transitie naar een Nieuw Economisch systeem te faciliteren en zelf het goede voorbeeld te geven. Ondernemers moeten op zoek naar nieuwe verdienmodellen waarbij de grondstoffen in hun bezit blijven en zij geen producten maar diensten of performance verkopen aan de consument of aan bedrijven. De burgers of consumenten moeten bewuster omgaan met consumptiegoederen en bijvoorbeeld meer spullen delen in plaats van dat elk gezin alles bezit. Het gaat immers om toegang tot en niet per se om bezit. Lees hier meer van Thomas Rau over Circulaire Economie en Zeeland.

Circulaire Economie

In een Circulaire Economie gaan grondstoffen in kringlopen door het systeem. Dit circulaire systeem streeft naar herbruikbaarheid van grondstoffen en producten en minimaliseert waarde vernietiging. Deze ontwikkeling is een antwoord op het economische model dat de grenzen van de groei heeft bereikt. De Nieuwe Economie  is een economie waar men door zaken te doen of een beroep uit te oefenen een positieve bijdrage levert aan de sociale en ecologische leefomgeving. Thomas Rau hield vorige maande een stevig pleidooi voor een nieuw economisch systeem. Dat kan alleen worden bereikt door een goede samenwerking tussen overheid, ondernemers en burgers waarin elk van deze partijen hun respectievelijke rol speelt.

Het theoretisch kader wordt tijdens de bijeenkomst geschetst door Antoine Heideveld, directeur van Het Groene Brein, een netwerk van ruim 115 wetenschappers die actief zijn met de Nieuwe Economie. Na zijn presentatie, verkennen we in groepen de route naar De Nieuwe Circulaire Economie.

Voor wie

De bijeenkomst is open en interessant voor iedereen die wil bijdragen aan de transitie naar de Nieuwe Circulaire Economie in Zeeland en actief een rol wil spelen om dit te bereiken: personen werkzaam bij de overheid, onderwijs, ondernemers en burgers. Deelname is gratis. Aanmelden kan door een email te sturen naar p.elegeert@maakdeswitch.nl

Programma

15.00   Welkom

15.15   Antoine Heideveld, directeur Het Groene Brein, schetst het theoretisch kader.

16.00   Lancering Community of Practice Circulaire Economie; Switch en HGB Roots.

16.15   Parallelle sessies: welke rol pakken WIJ om de Nieuwe Circulaire Economie te stimuleren.

17.15   Terugmelding van de opbrengst van de groepssessies. En reactie daarop van Antoine Heideveld.

18.00   Afsluiting en mogelijkheid tot netwerken onder het genot van soep met broodjes.

Nederland Circulair! stimuleert mensen en organisaties om stappen te maken richting een circulaire economie. Doel is om bedrijven te helpen bij het opzetten van nieuwe businessmodellen om anders te produceren, consumeren, financieren en organiseren. Dit door het bieden van een netwerkplatform voor mensen en organisaties die de circulaire economie learnings, tools en Round-Real-verhalen van ervaringsdeskundigen lucratief te maken.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

« Terug

Scroll naar boven